Voeding heeft op verschillende manieren een duidelijke invloed op de mondgezondheid. De belangrijkste invloed ontstaat door direct contact in de mond. Deze impact is het meest uitgesproken op de harde tandweefsels. De consumptie van suikerrijke voeding ligt aan de basis van het ontstaan van tandbederf. Zure dranken zijn een belangrijke oorzaak van erosie (zie hoofdstuk 15). Daarnaast bestaat er ook een interne werking. Deze begint al vóór de geboorte van het kind en duurt zo lang de tanden in ontwikkeling zijn (12 à 16 jaar na de geboorte, wanneer de vorming van de derde molaar is beëindigd). Voor een goede tandontwikkeling is de aanvoer van essentiële bouwstoffen van belang. Tekort aan vitamine A en D, bijvoorbeeld, wordt in verband gebracht met glazuurdefecten van tanden die op dat ogenblik in ontwikkeling waren. Voedingstekorten, hier ook voornamelijk vitaminetekort of tekort aan antioxidantia, kunnen verder aanleiding geven tot tandvleesproblemen, maar dit is voornamelijk het geval bij volwassen en oudere patiënten.