Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

16 Voedselveiligheid

Auteurs : Angèle Jonker, Wilma Spijkers, Betty van Wijngaarden

Gepubliceerd in: Kleinschalig zorgen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

  • Verzorgenden in de kleinschalige zorg moeten ervoor zorgen dat voedsel, en de bereiding daarvan, zo veilig mogelijk is (zie Inleiding).
  • Bedrijven, zoals instellingskeukens en horeca, moeten aan zeven basisprincipes voldoen om voedselveiligheid te garanderen (zie paragraaf 16.1).
  • Dit systeem van zeven basisprincipes noemen we HACCP. Dit staat voor Hazard Analysis and Critical Control Point, ofwel: analyse van de gevaren en de kritische beheerspunten in het productieproces (zie paragraaf 16.1).
  • HACCP geeft onder meer richtlijnen voor temperatuurbeheersing tijdens bereiding en opslag, bewaartijden en wijze van opslag, hygiëne bij de bereiding, reiniging en desinfectie, en het voorkomen van kruisbesmetting (zie paragraaf 16.1).
  • De uitgebreide basisprincipes van de HACCP stonden haaks op het uitgangspunt van kleinschalige zorg: namelijk zo gewoon en huiselijk mogelijk leven (zie paragraaf 16.1).
  • Sinds 2007 is er een hygiënecode voor de kleinschalige zorg die de basisprincipes van de HACCP beperkt tot het hoogst noodzakelijke, zodat ze nog werkbaar zijn voor verzorgenden die voedsel bereiden in de kleinschalige zorg (zie paragraaf 16.1).
  • De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) gebruikt de hygiënecode als basis voor controle en toezicht (zie paragraaf 16.1).
  • Paragraaf 16.2 gaat in op de belangrijkste regels voor basishygiëne in de kleinschaligheid en op het voorkómen van kruisbesmettingen.
Metagegevens
Titel
16 Voedselveiligheid
Auteurs
Angèle Jonker
Wilma Spijkers
Betty van Wijngaarden
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1568-0_16