Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

28. Coeliakie

Auteurs : Prof. dr. Gerd Bouma, Ir. Marijke Berkenpas, Gaby Herweijer, MSc

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge en gerst. Patiënten met coeliakie zijn intolerant voor gluten, waardoor een chronische ontstekingsreactie in de dunne darm ontstaat. Als gevolg daarvan verdwijnen de darmvlokken en treedt malabsorptie van voedingsstoffen op. Centraal in dit ontstekingsproces staan de auto-antilichamen die gevormd worden tegen het enzym transglutaminase. Daarmee heeft coeliakie zowel kenmerken van een voedingsintolerantie als van een auto-immuunziekte. Hoewel coeliakie lang als een kinderziekte werd beschouwd, kan de ziekte op elke leeftijd ontstaan. Op dit moment is een strikt glutenvrij dieet de enige behandelmogelijkheid. Wel is de laatste jaren veel meer bekend geworden over de erfelijke en immunologische factoren die betrokken zijn bij het ontstaan van coeliakie. Hierdoor is de diagnose tegenwoordig makkelijker te stellen. Bovendien biedt dit aangrijpingspunten voor nieuwe behandelstrategieën. Op dit alles wordt in dit hoofdstuk ingegaan.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
go back to reference Kivelä L, Caminero A, Leffler DA, et al. Current and emerging therapies for coeliac disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(3):181–95. Kivelä L, Caminero A, Leffler DA, et al. Current and emerging therapies for coeliac disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(3):181–95.
go back to reference Lebwoh B, Sanders DS, Green PH. Coeliac disease. Lancet. 2018;391(10115):70–81. Lebwoh B, Sanders DS, Green PH. Coeliac disease. Lancet. 2018;391(10115):70–81.
go back to reference Malamut G, Cording S, Cerf-Bensussan N. Recent advances in celiac disease and refractory celiac disease. F1000Res. 2019;8:F1000 Faculty Rev-969. Malamut G, Cording S, Cerf-Bensussan N. Recent advances in celiac disease and refractory celiac disease. F1000Res. 2019;8:F1000 Faculty Rev-969.
go back to reference Reunala T, Hervonen K, Salmi T. Dermatitis herpetiformis: an update on diagnosis and management. Am J Clin Dermatol. 2021;22(3):329–38. Reunala T, Hervonen K, Salmi T. Dermatitis herpetiformis: an update on diagnosis and management. Am J Clin Dermatol. 2021;22(3):329–38.
go back to reference Wierdsma NJ, Nijeboer P, de van der Schueren MA, et al. Refractory celiac disease and EATL patients show severe malnutrition and malabsorption at diagnosis. Clin Nutr. 2016;35(3):685–91. Wierdsma NJ, Nijeboer P, de van der Schueren MA, et al. Refractory celiac disease and EATL patients show severe malnutrition and malabsorption at diagnosis. Clin Nutr. 2016;35(3):685–91.
Metagegevens
Titel
Coeliakie
Auteurs
Prof. dr. Gerd Bouma
Ir. Marijke Berkenpas
Gaby Herweijer, MSc
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_28