Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2. De diabetische voet

Auteur : Drs. Margreet van Putten

Gepubliceerd in: Voeten en diabetes

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de Richtlijn Diabetische voet 2017 wordt de volgende definitie van een diabetische voet gegeven: ‘Een diabetische voet wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan voetafwijkingen die ontstaan ten gevolge van neuropathie, macro-angiopathie, ‘limited joint mobility’ en andere gevolgen van metabole stoornissen, die meestal in combinatie voorkomen bij patiënten met diabetes’. Een lange definitie, waarin de drie belangrijkste oorzaken van het ontstaan van een wond (ulcus) aan de voet genoemd worden: zenuwbeschadiging of (poly)neuropathie (pnp), macro-angiopathie of perifeer arterieel vaatlijden en ‘limited joint mobility’. Het grootste gevaar voor diabetespatiënten met een voetprobleem: een wond die niet dicht wil gaan. Hieraan wordt in volgende hoofdstukken uitgebreid aandacht besteed. In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van de pathofysiologie, waarbij alle factoren die als oorzaak genoemd worden in de definitie worden besproken.
Metagegevens
Titel
De diabetische voet
Auteur
Drs. Margreet van Putten
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0279-6_2