De huidige multifactoriële probleemanalyse heeft bijgedragen aan de effectiviteit van de rol van de bedrijfsarts in het kader van Wet verbetering poortwachter. Door de veranderde maatschappelijke context dient dit instrument aangepast te worden, zodat het ook bruikbaar wordt voor de context van preventie en amplitie. Ook is er voortschrijdend inzicht dat spirituele en culturele aspecten dienen te worden betrokken en dat het begrip coping beter geconcretiseerd kan worden naar cognities, emoties en gedrag.
De multifactoriële probleemanalyse van de bedrijfsarts is aan herziening toe. Dit heeft te maken met nieuwe behoeften, ontwikkelingen en voortschrijdend inzicht op verschillende vlakken: maatschappij, bedrijf en individu, maar ook wetenschap. Het SER-advies ‘Een kwestie van gezond verstand’,
1 de recente discussie over zware beroepen in het bedrijfsleven en het werkvermogen en de employability van de werknemer onderstrepen de sociale relevantie van een herziening. Daarnaast is duidelijk geworden dat werknemers en werkgevers beter kunnen worden geadviseerd op het gebied van werkvermogen en productiviteit als naast de taakeisen ook de energiebronnen worden meegenomen in het advies. Verder is er voortschrijdend inzicht dat het bij gedragsveranderingen van werknemers draait om cognities, emoties en gedrag en dat ook spiritualiteit en cultuur een plek verdienen in de multifactoriële probleemanalyse.