Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2024 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6. De Vermijdende-persoonlijkheidsstoornis

Auteurs : Remco van der Wijngaart, Hannie van Genderen

Gepubliceerd in: Schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk lees je hoe je kunt omgaan met veelvoorkomende uitdagingen in de behandeling van cliënten met een Vermijdende-persoonlijkheidsstoornis. Beschuldigende boodschappen worden vaak op indirecte, impliciete wijze gecommuniceerd. Door die impliciete boodschappen eerst te expliciteren kun je vervolgens de cliënt helpen deze beschuldigende aannames kritisch te onderzoeken en bij te stellen. Je cliënt met een Vermijdende-persoonlijkheidsstoornis kan leren haar eigen behoeften beter te onderkennen door zichzelf regelmatig de vraag te stellen ‘Waar heb IK NU zin in/behoefte aan?’ Door deze vraag wordt de aandacht verlegd van de vermeende kritiek of het lijden van anderen naar de eigen behoeften en leert je cliënt die behoeften te valideren. Ten slotte wordt uitgelegd hoe belangrijk het is om empathisch te confronteren wanneer de Vermijdende Beschermer te actief blijft. Het confronteren van cliënten die zich al sterk tekort voelen schieten kan bij de therapeut tot schema-activatie leiden. Het is belangrijk dat je weet hoe je tijdens een empathische confrontatie zowel je eigen schema-activatie als die van de cliënt kunt hanteren.
Voetnoten
1
Dit wordt wel de ‘Inception-techniek’ genoemd, verwijzend naar de film Inception (2010), waarin de personages binnen een droom in een andere droom terecht kunnen komen. Vandaar de benaming: een beeld (de fantasie die de eigenlijke reden is dat ze zich slecht voelen) in een beeld (het eerste beeld, waarin ze de context schetst waarin ze zich slecht voelde).
 
Metagegevens
Titel
De Vermijdende-persoonlijkheidsstoornis
Auteurs
Remco van der Wijngaart
Hannie van Genderen
Copyright
2024
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2988-5_6