Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-08-2012 | BESCHOUWING

Eet meer goede vetten

Gezondheidswinst door onverzadigd vet

Auteur: Marjolein van der Drift

Gepubliceerd in: TvPO | Uitgave 4/2012

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voeding is belangrijk bij preventie en behandeling van diabetes, een te hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. Met gezonde voeding kan een patiënt zijn cholesterolgehalte met ongeveer 10% verlagen. De diverse NHG-Standaarden en de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad benadrukken het belang van voeding en bepleiten het gebruik van maximaal tien energieprocent verzadigd vet. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat met name gezondheidswinst mogelijk is als je verzadigde vetten in de voeding vervangt door onverzadigde vetten.Huisarts en Wetenschap publiceerde onlangs hierover.1 Dit artikel biedt praktijkondersteuners de nodige informatie en een aantal tips voor voedingsadviezen die leiden tot een betere vetinname.
Literatuur
1.
go back to reference Hornstra G, Grooten HNA, Van Binsbergen JJ. Van verzadigd vet naar onverzadigd vet. Huisarts Wet 2012;55:64-7.CrossRef Hornstra G, Grooten HNA, Van Binsbergen JJ. Van verzadigd vet naar onverzadigd vet. Huisarts Wet 2012;55:64-7.CrossRef
2.
go back to reference Mensink RP, Zock PL, Kester ADM, Katan MB. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a metaanalysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr 2003;77:1146-53. Mensink RP, Zock PL, Kester ADM, Katan MB. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a metaanalysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr 2003;77:1146-53.
3.
go back to reference Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of randomized controlled trials. PLoS Med 2010;7:e1000252. Mozaffarian D, Micha R, Wallace S. Effects on coronary heart disease of increasing polyunsaturated fat in place of randomized controlled trials. PLoS Med 2010;7:e1000252.
Metagegevens
Titel
Eet meer goede vetten
Gezondheidswinst door onverzadigd vet
Auteur
Marjolein van der Drift
Publicatiedatum
01-08-2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TvPO / Uitgave 4/2012
Print ISSN: 2666-9838
Elektronisch ISSN: 2666-9846
DOI
https://doi.org/10.1007/s12503-012-0062-5