Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Eetlust en verzadiging

Auteurs : Dr. Laura Koekkoek, Dr. Charlene Diepenbroek, Prof. dr. Susanne la Fleur

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk wordt besproken hoe eet- en drinkgedrag gereguleerd worden. Op het moment dat er behoefte is aan energie, geeft het lichaam bepaalde signalen af aan de hersenen die een gevoel van eetlust geven. Deze signalen kunnen door de hersenen worden vertaald naar gedrag, wat uiteindelijk resulteert in de inname van voeding. Tijdens en na het eten worden er signalen van het lichaam afgegeven aan de hersenen die een gevoel van verzadiging geven. Ook deze signalen kunnen door de hersenen worden omgezet in gedrag, waardoor de maaltijd wordt beëindigd. Deze honger- en verzadigingssignalen zorgen voor een adequate dagelijkse voedingsinname. Het evenwicht tussen een adequaat energiegebruik en voedingsinname heet de energiebalans. Er wordt echter ook gegeten als er geen honger is. Voedingsinname wordt dus ook gereguleerd door gewoonte of omdat iets lekker is. Dit wordt aangeduid als hedonisch eten, en kan tot overeten leiden. Ook dit is onderwerp van dit hoofdstuk.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
go back to reference Batterham RL, Cowley MA, Small CJ, et al. Gut hormone PYY(3–36) physiologically inhibits food intake. Nature. 2002;418(6898):650–4.CrossRefPubMed Batterham RL, Cowley MA, Small CJ, et al. Gut hormone PYY(3–36) physiologically inhibits food intake. Nature. 2002;418(6898):650–4.CrossRefPubMed
go back to reference Batterham RL, le Roux CW, Cohen MA, et al. Pancreatic polypeptide reduces appetite and food intake in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2003;88(8):3989–92.CrossRefPubMed Batterham RL, le Roux CW, Cohen MA, et al. Pancreatic polypeptide reduces appetite and food intake in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2003;88(8):3989–92.CrossRefPubMed
go back to reference Booth DA. Effects of intrahypothalamic glucose injection on eating and drinking elicited by insulin. J Comp Physiol Psychol. 1968;65(1):13–6.CrossRefPubMed Booth DA. Effects of intrahypothalamic glucose injection on eating and drinking elicited by insulin. J Comp Physiol Psychol. 1968;65(1):13–6.CrossRefPubMed
go back to reference Butler PC, Chou J, Carter WB, et al. Effects of meal ingestion on plasma amylin concentration in NIDDM and nondiabetic humans. Diabetes. 1990;39(6):752–6.CrossRefPubMed Butler PC, Chou J, Carter WB, et al. Effects of meal ingestion on plasma amylin concentration in NIDDM and nondiabetic humans. Diabetes. 1990;39(6):752–6.CrossRefPubMed
go back to reference Chechlacz M, Rotshtein P, Klamer S, et al. Diabetes dietary management alters responses to food pictures in brain regions associated with motivation and emotion: a functional magnetic resonance imaging study. Diabetologia. 2009;52(3):524–33.CrossRefPubMed Chechlacz M, Rotshtein P, Klamer S, et al. Diabetes dietary management alters responses to food pictures in brain regions associated with motivation and emotion: a functional magnetic resonance imaging study. Diabetologia. 2009;52(3):524–33.CrossRefPubMed
go back to reference Fantino M, Hosotte J, Apfelbaum M. An opioid antagonist, naltrexone, reduces preference for sucrose in humans. Am J Physiol. 1986;251(1 Pt 2):R91–6.PubMed Fantino M, Hosotte J, Apfelbaum M. An opioid antagonist, naltrexone, reduces preference for sucrose in humans. Am J Physiol. 1986;251(1 Pt 2):R91–6.PubMed
go back to reference Flier JS. Starvation in the midst of plenty: reflections on the history and biology of insulin and leptin. Endocr Rev. 2019;40(1):1–16.CrossRefPubMed Flier JS. Starvation in the midst of plenty: reflections on the history and biology of insulin and leptin. Endocr Rev. 2019;40(1):1–16.CrossRefPubMed
go back to reference Geary N. Pancreatic glucagon signals postprandial satiety. Neurosci Biobehav Rev. 1990;14(3):323–38.CrossRefPubMed Geary N. Pancreatic glucagon signals postprandial satiety. Neurosci Biobehav Rev. 1990;14(3):323–38.CrossRefPubMed
go back to reference Liddle RA, Goldfine ID, Rosen MS, et al. Cholecystokinin bioactivity in human plasma. Molecular forms, responses to feeding, and relationship to gallbladder contraction. J Clin Invest 1985;75(4):1144–52. Liddle RA, Goldfine ID, Rosen MS, et al. Cholecystokinin bioactivity in human plasma. Molecular forms, responses to feeding, and relationship to gallbladder contraction. J Clin Invest 1985;75(4):1144–52.
go back to reference Volkow ND, Wang G-J, Fowler JS, et al. “Nonhedonic” food motivation in humans involves dopamine in the dorsal striatum and methylphenidate amplifies this effect. Synapse. 2002;44(3):175–80.CrossRefPubMed Volkow ND, Wang G-J, Fowler JS, et al. “Nonhedonic” food motivation in humans involves dopamine in the dorsal striatum and methylphenidate amplifies this effect. Synapse. 2002;44(3):175–80.CrossRefPubMed
go back to reference Williams DL, Cummings DE, Grill HJ, et al. Meal-related ghrelin suppression requires postgastric feedback. Endocrinology. 2003;144(7):2765–7.CrossRefPubMed Williams DL, Cummings DE, Grill HJ, et al. Meal-related ghrelin suppression requires postgastric feedback. Endocrinology. 2003;144(7):2765–7.CrossRefPubMed
go back to reference Williams DL. The diverse effects of brain GLP-1 receptors on ingestive behavior. Br J Pharmacol. 2021;179(4):571–83.CrossRefPubMed Williams DL. The diverse effects of brain GLP-1 receptors on ingestive behavior. Br J Pharmacol. 2021;179(4):571–83.CrossRefPubMed
Metagegevens
Titel
Eetlust en verzadiging
Auteurs
Dr. Laura Koekkoek
Dr. Charlene Diepenbroek
Prof. dr. Susanne la Fleur
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_7