Kaper J, Gratis hulp bij stoppen met roken. Is vergoeding van hulpmiddelen om te stoppen met roken zinvol en kosteneffectief? Huisarts Wet 2007;50(5):207-9.
Inleiding Hulpmiddelen bij het stoppen met roken, zoals nicotinepleisters en bupropion, verlagen de kosten van rookgerelateerde ziekten en verhogen de levensverwachting aantoonbaar. Toch worden deze hulpmiddelen weinig gebruikt.
Methode We onderzochten bij 1266 rokers of een vergoeding het gebruik van hulpmiddelen stimuleert en daarmee het aantal succesvolle stoppogingen verhoogt.
Resultaten Tijdens het onderzoek gebruikte 10,8% van de deelnemers mét een vergoeding hulpmiddelen, tegen 4,1% van de mensen zonder vergoeding. Een vergoeding bleek het aantal stoppers te kunnen vergroten met 2 tot 3%, zelfs na 2 jaar. Ook bleek het vergoedingssysteem kosteneffectief wanneer men bereid is om € 10.000 te betalen voor een extra stopper of € 18.000 voor een voor kwaliteit gecorrigeerd levensjaar (QALY).
Conclusie Vergoeding van hulpmiddelen om te stoppen met roken lijkt een zinvolle en kosteneffectieve manier te zijn om het aantal rokers in Nederland te verminderen. Implementatie van een vergoedingssysteem zou in Nederland de drempel voor stop-rokenmiddelen verlagen en zorgverleners meer mogelijkheden geven om activiteiten op te zetten of uit te breiden. Helaas is er op dit moment nog geen vergoeding beschikbaar.