Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-12-2001 | Beschouwing

Is voedingsvoorlichting door de huisarts zinvol?

Auteurs: Louwrens Boomsma, dr. Jaap van Binsbergen

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 13/2001

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het voedingspatroon van de bevolking komt niet overeen met de richtlijnen voor goede voeding. Voedingsinterventies werpen vooral hun vruchten af op populatieniveau, maar de winst voor het individu is moeilijk meetbaar. Huisartsen worden door patiënten gezien als deskundigen op het gebied van voeding, een positie waar gezondheidsvoorlichters belang aan hechten. De huisarts kan een risico-inschatting maken met de individuele patiënt en de voedingsvoorlichting daaraan koppelen, maar moet daarbij wel hooggespannen verwachtingen van de gezondheidswinst relativeren.
Literatuur
go back to reference Van Dusseldorp M, Meeuws H, Van Kessel H, Hendriks L, Chin L, Bakx C. Frequentie van voedingsvragen op het spreekuur van de huisarts. Ned Tijdschr Geneeskd 1988;132:2325-8.PubMed Van Dusseldorp M, Meeuws H, Van Kessel H, Hendriks L, Chin L, Bakx C. Frequentie van voedingsvragen op het spreekuur van de huisarts. Ned Tijdschr Geneeskd 1988;132:2325-8.PubMed
go back to reference Geijer RMM, Burgers JS, Van der Laan JR, Wiersma T, Rosmalen CFH, Thomas S. NHG-Standaarden voor de huisarts. Deel I. Utrecht: NHG, 1999. Geijer RMM, Burgers JS, Van der Laan JR, Wiersma T, Rosmalen CFH, Thomas S. NHG-Standaarden voor de huisarts. Deel I. Utrecht: NHG, 1999.
go back to reference Gunning-Schepers LJ, Jansen J. Volksgezondheid Toekomst Verkenning Bilthoven: RIVM, 1997. Gunning-Schepers LJ, Jansen J. Volksgezondheid Toekomst Verkenning Bilthoven: RIVM, 1997.
go back to reference Landelijke enquete onderzoek leefstijl- en risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Den Haag: Nederlandse Hartstichting, 1996. Landelijke enquete onderzoek leefstijl- en risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Den Haag: Nederlandse Hartstichting, 1996.
go back to reference Leese B, Bosanquet N. Family doctors and change in practice strategy since 1986. Br Med J 1995;310:705-8. Leese B, Bosanquet N. Family doctors and change in practice strategy since 1986. Br Med J 1995;310:705-8.
go back to reference Gray DP. Dietary advice in British General Practice. Eur J Clin Nutr 1999;53S: S3-S8.CrossRef Gray DP. Dietary advice in British General Practice. Eur J Clin Nutr 1999;53S: S3-S8.CrossRef
go back to reference Van Weel C. Nutritional guidance in general practice – a conceptual framework. Eur J Clin Nutr 1999;53(suppl 2):3S-8S.CrossRef Van Weel C. Nutritional guidance in general practice – a conceptual framework. Eur J Clin Nutr 1999;53(suppl 2):3S-8S.CrossRef
go back to reference Goede voeding. Den Haag: Voedingscentrum/Voorlichtingsbureau voor de Voeding, 1997. Goede voeding. Den Haag: Voedingscentrum/Voorlichtingsbureau voor de Voeding, 1997.
go back to reference Verschuren WMM, Jacobs DR, Bloemberg BPM, Kromhout D, Menotti A, Aravanis C, et al. Serum total cholesterol and long term coronary heart disease mortality in differrent cultures; twenty-five-year follow-up of the Seven Countries Study. JAMA 1995a;274:131-6.CrossRefPubMed Verschuren WMM, Jacobs DR, Bloemberg BPM, Kromhout D, Menotti A, Aravanis C, et al. Serum total cholesterol and long term coronary heart disease mortality in differrent cultures; twenty-five-year follow-up of the Seven Countries Study. JAMA 1995a;274:131-6.CrossRefPubMed
go back to reference Kromhout D. Visconsumptie en preventie van cardiovasculaire ziekten. Hart Bulletin 2000;31:87-90. Kromhout D. Visconsumptie en preventie van cardiovasculaire ziekten. Hart Bulletin 2000;31:87-90.
go back to reference Law MR, Morris JK. By how much does fruit and vegetable consumption reduce the risk of ischaemic heart disease? Eur J Clin Nutr 1998;52:549-56.CrossRefPubMed Law MR, Morris JK. By how much does fruit and vegetable consumption reduce the risk of ischaemic heart disease? Eur J Clin Nutr 1998;52:549-56.CrossRefPubMed
go back to reference Brouwer IA, Van Dusseldorp M, Eskes TKAB, Hautvast JGAJ, Steegers-Theunissen RPM. Verlaging van homocysteineconcentraties in plasma bij gezonde vrijwilligers door voedingsfolaat uit groenten en fruit en door lage doses synthetisch foliumzuur. Ned Tijdschr Geneeskd 2000;144:1869-74. Brouwer IA, Van Dusseldorp M, Eskes TKAB, Hautvast JGAJ, Steegers-Theunissen RPM. Verlaging van homocysteineconcentraties in plasma bij gezonde vrijwilligers door voedingsfolaat uit groenten en fruit en door lage doses synthetisch foliumzuur. Ned Tijdschr Geneeskd 2000;144:1869-74.
go back to reference Cutler JA, Follmann D, Allender PS. Randomized trials of sodium reduction: an overview. Am J Clin Nutr 1997;65 Suppl 2:643S-651S.PubMed Cutler JA, Follmann D, Allender PS. Randomized trials of sodium reduction: an overview. Am J Clin Nutr 1997;65 Suppl 2:643S-651S.PubMed
go back to reference Voedingsraad. De voeding van de oudere mens. ‘s-Gravenhage: Voorlichtingsbureau voor de voeding, 1995. Voedingsraad. De voeding van de oudere mens. ‘s-Gravenhage: Voorlichtingsbureau voor de voeding, 1995.
go back to reference Kannel WB, Ellison RC. Alcohol and coronary heart disease: the evidence for a protective effect. Clinica Chimica Acta 1996;246:59-76.CrossRef Kannel WB, Ellison RC. Alcohol and coronary heart disease: the evidence for a protective effect. Clinica Chimica Acta 1996;246:59-76.CrossRef
go back to reference Mathus-Vliegen EM. Overgewicht. I. Prevalenties en trends. Ned Tijdschr Geneeskd 1998;142:1982-9.PubMed Mathus-Vliegen EM. Overgewicht. I. Prevalenties en trends. Ned Tijdschr Geneeskd 1998;142:1982-9.PubMed
go back to reference Pijl H, Meinders AE. Overgewicht. III. Gewichtsreducerende behandelingsstrategieën. Ned Tijdschr Geneeskd 1998;142:1995-9.PubMed Pijl H, Meinders AE. Overgewicht. III. Gewichtsreducerende behandelingsstrategieën. Ned Tijdschr Geneeskd 1998;142:1995-9.PubMed
go back to reference Boomsma LJ, Stolk RP. Het insulineresistentiesyndroom: ook in de huisartspraktijk een relevant concept. Huisarts Wet 1999;42:602-4. Boomsma LJ, Stolk RP. Het insulineresistentiesyndroom: ook in de huisartspraktijk een relevant concept. Huisarts Wet 1999;42:602-4.
go back to reference Naber THJ, Schermer T, Bree A. Prevalence of malnutrition in nonsurgical hospitalized patients and its association with disease complications Am J Clin Nutr 1997;66:1232-9.PubMed Naber THJ, Schermer T, Bree A. Prevalence of malnutrition in nonsurgical hospitalized patients and its association with disease complications Am J Clin Nutr 1997;66:1232-9.PubMed
go back to reference Truswell AS. What nutrition knowledge and skills do primary care physicians need to have, and how should this be communicated? Eur J Clin Nutr 1999;53(Suppl 2):67S-71S.CrossRef Truswell AS. What nutrition knowledge and skills do primary care physicians need to have, and how should this be communicated? Eur J Clin Nutr 1999;53(Suppl 2):67S-71S.CrossRef
go back to reference Truswell AS. Levels and kinds of evidence for public health nutrition. Commentary. Lancet 2001;357:1061-2.CrossRefPubMed Truswell AS. Levels and kinds of evidence for public health nutrition. Commentary. Lancet 2001;357:1061-2.CrossRefPubMed
go back to reference Worsley A. How to improve the impact of nutrion guidance by general physicians: Public health versus individual patient? Eur J Clin Nutr 1999;53 (Suppl 2):101S-107S.CrossRef Worsley A. How to improve the impact of nutrion guidance by general physicians: Public health versus individual patient? Eur J Clin Nutr 1999;53 (Suppl 2):101S-107S.CrossRef
go back to reference Little P, Barnett J, Kinmonth AL, Margetts B, Gabbay J, Thompsons R, et al. Can dietary assessment in general practice target patients with unhealthy diets? Br J General Practice 2000;50:43-5. Little P, Barnett J, Kinmonth AL, Margetts B, Gabbay J, Thompsons R, et al. Can dietary assessment in general practice target patients with unhealthy diets? Br J General Practice 2000;50:43-5.
go back to reference Kolasa KM. Developments and challenges in family practice nutrition education for residents and practicing physicians: an overview of the North American experience. Eur J Clin Nutr 1999:53(suppl 2):89S-96S.CrossRef Kolasa KM. Developments and challenges in family practice nutrition education for residents and practicing physicians: an overview of the North American experience. Eur J Clin Nutr 1999:53(suppl 2):89S-96S.CrossRef
go back to reference Bakx JC. Cardiovascular risk factors and subsequent disease in general practice. [Dissertatie]. Nijmegen, 2000. Bakx JC. Cardiovascular risk factors and subsequent disease in general practice. [Dissertatie]. Nijmegen, 2000.
go back to reference Ludwig DS, Peterson KE, Gortmaker SL. Relation between consumption of sugar-sweeted drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis. Lancet 2001;357:505-8.CrossRefPubMed Ludwig DS, Peterson KE, Gortmaker SL. Relation between consumption of sugar-sweeted drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis. Lancet 2001;357:505-8.CrossRefPubMed
go back to reference Lips P, Graafmens WC, Ooms ME, Bezemer PD, Bouter LM. Vitamin D supplementation and fracture incidence in elderly persons. A randomized placebo-controlled clinical trial. Ann Intern Med 1996;124:400-6.PubMed Lips P, Graafmens WC, Ooms ME, Bezemer PD, Bouter LM. Vitamin D supplementation and fracture incidence in elderly persons. A randomized placebo-controlled clinical trial. Ann Intern Med 1996;124:400-6.PubMed
go back to reference Stalenhoef P. Falls in the elderly. A primary care-based study. [Proefschrift]. Maastricht: Universiteit Maastricht, 1999. Stalenhoef P. Falls in the elderly. A primary care-based study. [Proefschrift]. Maastricht: Universiteit Maastricht, 1999.
go back to reference Hiddink GJ, Hautvast JGAJ, Van Woerkum CMJ, Fieren CJ, Van ’t Hof MA. Consumers’expectations about nutrition guidance: the importance of primary-care physicians. American Journal of Clinical Nutrition 1997;65(Suppl):1974S-1979S.PubMed Hiddink GJ, Hautvast JGAJ, Van Woerkum CMJ, Fieren CJ, Van ’t Hof MA. Consumers’expectations about nutrition guidance: the importance of primary-care physicians. American Journal of Clinical Nutrition 1997;65(Suppl):1974S-1979S.PubMed
go back to reference Moore H, Adamson AJ, Gill T, Waine C. Nutrition and health care agenda: a primary care perspective. Fam Pract 2000;17:197-202.CrossRefPubMed Moore H, Adamson AJ, Gill T, Waine C. Nutrition and health care agenda: a primary care perspective. Fam Pract 2000;17:197-202.CrossRefPubMed
go back to reference Hiddink GJ, Hautvast JGAJ, Van Woerkum CMJ, Fieren CJ, Van ’t Hof MA: Nutrition guidance by primary-care physicians: perceived barriers and low involvement. Eur J Clin Nutr 1995;49:842-851.PubMed Hiddink GJ, Hautvast JGAJ, Van Woerkum CMJ, Fieren CJ, Van ’t Hof MA: Nutrition guidance by primary-care physicians: perceived barriers and low involvement. Eur J Clin Nutr 1995;49:842-851.PubMed
go back to reference Maiburg HJS, Hiddink GJ, Van ’t Hof MA, Rethans JJ, Van Ree JJ. The NECTAR-Study: development of nutrition modules for general practice vocational training; determinants of nutrition guidance practice of GP-trainees. Eur J Clin Nutr 1999:53(Suppl 2):83S-88S.CrossRef Maiburg HJS, Hiddink GJ, Van ’t Hof MA, Rethans JJ, Van Ree JJ. The NECTAR-Study: development of nutrition modules for general practice vocational training; determinants of nutrition guidance practice of GP-trainees. Eur J Clin Nutr 1999:53(Suppl 2):83S-88S.CrossRef
go back to reference Van Binsbergen JJ, Drenthen AJM. ICPC-code approach of nutritional questions in general practice: a look at the future. Eur J Clin Nutr 1999:53(Suppl 2):22S-24S.CrossRef Van Binsbergen JJ, Drenthen AJM. ICPC-code approach of nutritional questions in general practice: a look at the future. Eur J Clin Nutr 1999:53(Suppl 2):22S-24S.CrossRef
go back to reference Van Binsbergen JJ. Nutritional factors in Dutch family medicine: an inventory. Suppl Am J Clin Nutr 1997;65(Suppl):1967S-1973S. Van Binsbergen JJ. Nutritional factors in Dutch family medicine: an inventory. Suppl Am J Clin Nutr 1997;65(Suppl):1967S-1973S.
Metagegevens
Titel
Is voedingsvoorlichting door de huisarts zinvol?
Auteurs
Louwrens Boomsma
dr. Jaap van Binsbergen
Publicatiedatum
01-12-2001
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 13/2001
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03082324