Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-08-2004 | Journaal

Jicht door de eeuwen heen

Auteur:    

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 8/2004

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Ten tijde van het Romeinse Rijk stelde Seneca al vast dat vrouwen de mannen achternagingen in (liederlijk) gedrag en eetgewoonten met als gevolg dat ze vaker jicht kregen, aldus Richard Johnson in het New England Journal of Medicine.1 Jicht blijkt net als andere, met name cardiovasculaire aandoeningen een mondiale verspreiding te krijgen met de introductie van het westerse dieet. Hij schreef een commentaar bij een groot prospectief cohortonderzoek bij ruim 47.000 mannen naar de relatie tussen dieetfactoren en jicht.2 De onderzoekers wilden weten welke purinebevattende voeding nu het meest bijdraagt aan een verhoogd risico op jicht. Ook wilden ze weten of de inname van zuivelproducten echt een beschermende werking heeft zoals al in de zeventiende eeuw werd aangenomen.
Literatuur
go back to reference Johnson RJ, et al. Uric acid and diet- insights into the epidemic of cardiovascular disease. N Eng J Med 2004;350:1071-3.CrossRef Johnson RJ, et al. Uric acid and diet- insights into the epidemic of cardiovascular disease. N Eng J Med 2004;350:1071-3.CrossRef
go back to reference Choi HK, et al. Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. N Eng J Med 2004;350:1093-103.CrossRef Choi HK, et al. Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. N Eng J Med 2004;350:1093-103.CrossRef
Metagegevens
Titel
Jicht door de eeuwen heen
Auteur
   
Publicatiedatum
01-08-2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 8/2004
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03083810