Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

16. Methoden voor het meten van de voedingsinname

Auteur : Dr. Jeanne de Vries

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Zowel voor de medische praktijk als voor voedingsonderzoek is het relevant om de voedingsinname te meten. In dit hoofdstuk worden verschillende methoden besproken voor het meten van de voedingsinname: navraagmethoden, opschrijfmethoden, methoden om de voedingskwaliteit te meten en methoden die gebruik maken van technologie en automatische monitoring. Daarnaast wordt ingegaan op methoden om voedingssupplementinname vast te stellen, portiegroottes en voedingswaarde. In dit hoofdstuk komen de voor- en nadelen van verschillende methoden aan bod, evenals bronnen van fouten en variatie in de diverse metingen.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
1.
go back to reference Willett WC. Nutritional epidemiology, 3e druk. New York: Oxford University Press; 2013. Willett WC. Nutritional epidemiology, 3e druk. New York: Oxford University Press; 2013.
2.
go back to reference Timon CM, van den Barg R, Blain RJ, et al. A review of the design and validation of web- and computer-based 24-h dietary recall tools. Nutr Res Rev. 2016;29(2):268–80. Timon CM, van den Barg R, Blain RJ, et al. A review of the design and validation of web- and computer-based 24-h dietary recall tools. Nutr Res Rev. 2016;29(2):268–80.
3.
go back to reference Cade J, Thompson R, Burley V, et al. Development, validation and utilisation of food-frequency questionnaires – a review. Public Health Nutr. 2002;5(4):567–87.CrossRefPubMed Cade J, Thompson R, Burley V, et al. Development, validation and utilisation of food-frequency questionnaires – a review. Public Health Nutr. 2002;5(4):567–87.CrossRefPubMed
4.
go back to reference Molag ML, de Vries JH, Ocké MC, et al. Design characteristics of food frequency questionnaires in relation to their validity. Am J Epidemiol. 2007;166(12):1468–78. Molag ML, de Vries JH, Ocké MC, et al. Design characteristics of food frequency questionnaires in relation to their validity. Am J Epidemiol. 2007;166(12):1468–78.
5.
go back to reference Wirt A, Collins CE. Diet quality – what is it and does it matter? Public Health Nutr. 2009;12(12):2473–92.CrossRefPubMed Wirt A, Collins CE. Diet quality – what is it and does it matter? Public Health Nutr. 2009;12(12):2473–92.CrossRefPubMed
6.
go back to reference Looman M, Feskens EJ, de Rijk M, et al. Development and evaluation of the Dutch healthy diet index 2015. Public Health Nutr. 2017;20(13):2289–99. Looman M, Feskens EJ, de Rijk M, et al. Development and evaluation of the Dutch healthy diet index 2015. Public Health Nutr. 2017;20(13):2289–99.
7.
go back to reference Boushey CJ, Spoden M, Zhu FM, et al. New mobile methods for dietary assessment: review of image-assisted and image-based dietary assessment methods. Proceedings of the Nutrition Society. 2017;76(3):283–94.CrossRefPubMed Boushey CJ, Spoden M, Zhu FM, et al. New mobile methods for dietary assessment: review of image-assisted and image-based dietary assessment methods. Proceedings of the Nutrition Society. 2017;76(3):283–94.CrossRefPubMed
8.
go back to reference Eldridge AL, Piernas C, Illner AK, et al. Evaluation of new technology-based tools for dietary intake assessment – An ILSI Europe dietary intake and exposure task force evaluation. Nutrients. 2018;11(1):55.CrossRefPubMedPubMedCentral Eldridge AL, Piernas C, Illner AK, et al. Evaluation of new technology-based tools for dietary intake assessment – An ILSI Europe dietary intake and exposure task force evaluation. Nutrients. 2018;11(1):55.CrossRefPubMedPubMedCentral
9.
go back to reference Schiboni G, Amft O. Automatic dietary monitoring using wearable accessories. In seamless healthcare monitoring. Advances in wearable, attachable and invisible devices; Tamura T, Chen W, editors,. Cham, Switzerland: Springer Int. Publ.; 2018, pp. 369–412. Schiboni G, Amft O. Automatic dietary monitoring using wearable accessories. In seamless healthcare monitoring. Advances in wearable, attachable and invisible devices; Tamura T, Chen W, editors,. Cham, Switzerland: Springer Int. Publ.; 2018, pp. 369–412.
13.
go back to reference Slimani N, Freisling H, Illner A-K, et al. Methods to determine dietary intake. In: JA Lovegrove, L. Hodson, S Sharma, SA Lanham-New, editors. Nutrition research methodologies, 1e druk. Hoboken: John Wiley & Sons; 2015. Slimani N, Freisling H, Illner A-K, et al. Methods to determine dietary intake. In: JA Lovegrove, L. Hodson, S Sharma, SA Lanham-New, editors. Nutrition research methodologies, 1e druk.  Hoboken: John Wiley & Sons; 2015.
14.
go back to reference De Beukelaar MF, Janse ML, Sierksma A, et al. How full is your glass? Portion sizes of wine, fortified wine and straight spirits at home in the Netherlands. Public Health Nutr. 2019;22(10):1727–34.CrossRefPubMed De Beukelaar MF, Janse ML, Sierksma A, et al. How full is your glass? Portion sizes of wine, fortified wine and straight spirits at home in the Netherlands. Public Health Nutr. 2019;22(10):1727–34.CrossRefPubMed
16.
go back to reference De Vries JH, de Groot LC, van Staveren WA. Dietary assessment in elderly people: experiences gained from studies in the Netherlands. Eur J Clin Nutr. 2009;63(Suppl 1):S69–74. De Vries JH, de Groot LC, van Staveren WA. Dietary assessment in elderly people: experiences gained from studies in the Netherlands. Eur J Clin Nutr. 2009;63(Suppl 1):S69–74.
17.
go back to reference Livingstone MB, Robson PJ, Wallace JM. Issues in dietary intake assessment of children and adolescents. Br J Nutr. 2004;92(Suppl 2):S213–22.CrossRefPubMed Livingstone MB, Robson PJ, Wallace JM. Issues in dietary intake assessment of children and adolescents. Br J Nutr. 2004;92(Suppl 2):S213–22.CrossRefPubMed
18.
go back to reference Sluik D, Geelen A, de Vries JH, et al. A national FFQ for the Netherlands (the FFQ-NL 1.0): validation of a comprehensive FFQ for adults. Br J Nutr 2016;116(5):913–23. Sluik D, Geelen A, de Vries JH, et al. A national FFQ for the Netherlands (the FFQ-NL 1.0): validation of a comprehensive FFQ for adults. Br J Nutr 2016;116(5):913–23.
Metagegevens
Titel
Methoden voor het meten van de voedingsinname
Auteur
Dr. Jeanne de Vries
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_16