Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

19. Milt

Auteurs : Daniëlle Blom, Margreet Pasman-Zeeman, Gerdine Strijkert-Visch

Gepubliceerd in: Algemene chirurgie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit hoofdstuk bevat de algemene kennis over de anatomie, fysiologie en pathologie van de milt met de bijbehorende diagnostiek, behandelmethoden en aandachtspunten. De milt (lien) is een kwetsbaar orgaan dat bij een ongeval kan ruptureren (scheuren). Een miltruptuur kan gepaard gaan met veel bloedverlies. Als de interventieradioloog geen endovasculaire coiling (afsluiting) van de arteria lienalis kan uitvoeren of als een patiënt hemodynamisch instabiel is, dan wordt de patiënt met spoed geopereerd aan de miltruptuur. Hierbij wordt bij voorkeur met miltsparende technieken getracht de milt te behouden. Bij uitgebreidheid van het letsel wordt de milt in zijn geheel verwijderd (splenectomie). De overige miltoperaties worden gepland op het electieve programma. Miltoperaties kennen een benadering via laparoscopie en laparotomie. In dit hoofdstuk worden de operatieprocedures bij miltruptuur beschreven en de laparoscopische splenectomie. De operatieprocedures kennen een pre-, per- en postoperatieve fase.
Metagegevens
Titel
Milt
Auteurs
Daniëlle Blom
Margreet Pasman-Zeeman
Gerdine Strijkert-Visch
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2763-8_19