Hamelink-Baksteen K, Houben FCCG, Bun CJE, De Wit NJ. Preventie en reductie van overgewicht bij kinderen in het basisonderwijs. Huisarts Wet 2008;51(13):651-6.
Doel. Evalueren van het effect van een lokaal multidisciplinair interventieprogramma gericht op preventie van overgewicht en veranderen van eet- en bewegingspatronen bij basisschoolkinderen.
Methode. Op 8 basisscholen voerden we gedurende 2 schooljaren een interventieprogramma uit (n = 393). Het programma bestond uit een aantal preventieve, deels klassikale, interventies, gericht op verbetering van het eetpatroon, gezonde voeding, sporten en een gewichtsbeheersingscursus. Uitkomstmaten waren Body Mass Index (BMI) en vragenlijsten over kennis en leefstijl met betrekking tot voeding en beweging, afgenomen voor de start van het programma en een kalenderjaar later. De BMI-scores van de interventiegroep werden vergeleken met die van een school die niet meedeed (n = 80).
Resultaten. De stijging van de gemiddelde BMI in de interventiegroep (+ 0,80 kg/m2) bleek niet te verschillen van die in de controlegroep (+ 0,95 kg/m2). Er waren ook geen verschillen met betrekking tot de toename van het percentage kinderen met overgewicht in de interventiegroep (+ 4,3%) en de controlegroep (+ 7,8%). Kinderen bleken direct na de interventie vaker naar school te lopen, minder tv te kijken, minder zoete frisdranken te drinken en minder te snoepen. Kennis over groente en fruit, over het belang van regelmatige maaltijden en ontbijt bleek verbeterd.
Conclusie. Het interventieprogramma leidde op korte termijn niet tot een aantoonbare trendbreuk in de stijging van de gemiddelde BMI, maar wel tot verbetering van de kennis en leefstijl op het terrein van voeding en beweging.