Workers’ health surveillance is een al langer bestaande methode/strategie voor de preventie en de vroege opsporing van beroepsziekten en beroepsgebonden aandoeningen. In diverse Europese landen bestaat al vele jaren een wettelijke verplichting voor werkgever en werknemer op dit punt.
De Europese Kaderrichtlijn van 1989 legde de verplichting van workers’ health surveillance vast voor de lidstaten van de Europese Unie. In 1994 werd deze verplichting opgenomen in de Nederlandse Arbowet. Het werknemersonderzoek, sinds dat jaar PAGO genoemd, leek een gouden toekomst tegemoet te gaan. Tien jaar later bleek het PAGO te zijn gestagneerd en niet meer te voldoen aan de behoefte van werknemers en werkgevers.
Met de Leidraad Preventief Medisch Onderzoek voor werkenden (PMO) hoopt de NVAB de praktijk van workers’ health surveillance in Nederland kwalitatief en kwantitatief te verbeteren. De in dit artikel beschreven procesmatige aanpak van PMO maakt het mogelijk de effectiviteit van workers’ health surveillance vast te stellen. Hoewel de evidence-basis nog smal is, biedt het PMO een methodiek die naar verwachting bijdraagt aan de gezondheid van werkende mensen.