Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-06-2011 | Praktijk

Snacks en frisdrank op de middelbare school

Evaluatie van het proces en de implementatie van het automatenexperiment

Auteurs: Z. Bassa-Dafesh, G.J. Buijs, N. van Kesteren, J. Snel, P.L. Kocken

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 5/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Op middelbare scholen werd een experiment uitgevoerd om het aanbod van snacks- en frisdrankautomaten gezonder te maken. Niet alleen het assortiment in de automaten werd veranderd, ook werd geëxperimenteerd met het bieden van productinformatie en verlaging van de prijzen van minder calorierijke producten. Scholieren kregen les over snacks en frisdrank. In dit artikel wordt het proces van verandering in de schoolautomaten beschreven. In welke mate is het gewenste automatenaanbod gerealiseerd en hoe is het gewaardeerd door leerlingen en betrokken partijen?
Literatuur
1.
go back to reference Hurk van den K, Dommelen P van, Wilde JA de, Verkerk PH, Buuren S van, HiraSing RA. Prevalentie van overgewicht en obesitas bij jeugdigen 4–15 jaar in de periode 2002–2004. Leiden: TNO Kwaliteit van Leven, 2006. Hurk van den K, Dommelen P van, Wilde JA de, Verkerk PH, Buuren S van, HiraSing RA. Prevalentie van overgewicht en obesitas bij jeugdigen 4–15 jaar in de periode 2002–2004. Leiden: TNO Kwaliteit van Leven, 2006.
2.
go back to reference CBS. Jeugd 2003, cijfers en feiten. Voorburg/Heerlen: Centraal Bureau voor de statistiek, 2003. CBS. Jeugd 2003, cijfers en feiten. Voorburg/Heerlen: Centraal Bureau voor de statistiek, 2003.
3.
go back to reference Currie C, Roberts C et al. Young people’s health in context. Health Behavior in School-aged Children (HBSC) study: international report from the 2001/2002 survey. Copenhagen, WHO, 2004 Currie C, Roberts C et al. Young people’s health in context. Health Behavior in School-aged Children (HBSC) study: international report from the 2001/2002 survey. Copenhagen, WHO, 2004
4.
go back to reference French SA, Stables G. Environmental interventions to promote vegetable and fruit consumption among youth in school settings. Prev Med 2003; 37:593–610.PubMedCrossRef French SA, Stables G. Environmental interventions to promote vegetable and fruit consumption among youth in school settings. Prev Med 2003; 37:593–610.PubMedCrossRef
5.
go back to reference McCormack Brown K, Akintobi HT, Pitt S et al. California school board member’s perceptions of factors influencing school nutrition policy. J School Health 2004;74(2):52–58.CrossRef McCormack Brown K, Akintobi HT, Pitt S et al. California school board member’s perceptions of factors influencing school nutrition policy. J School Health 2004;74(2):52–58.CrossRef
6.
go back to reference French SA, Jeffery RW, Story M et al. A pricing strategy to promote low-fat snack choices through vending machines. Am J Public Health 1997; 87:849–851.PubMedCrossRef French SA, Jeffery RW, Story M et al. A pricing strategy to promote low-fat snack choices through vending machines. Am J Public Health 1997; 87:849–851.PubMedCrossRef
7.
go back to reference French SA, Jeffery RW, Story M et al. Pricing and Promoting effects on Low-fat Vending Snack Purchases: The Chips Study. Am J Public Health 2001;91:112–117.PubMed French SA, Jeffery RW, Story M et al. Pricing and Promoting effects on Low-fat Vending Snack Purchases: The Chips Study. Am J Public Health 2001;91:112–117.PubMed
8.
go back to reference Thomas J, Sutcliffe K, Harden A et al. Children and healthy eating; a systematic review of barriers and facilitators. London: EPPI-Centre, Social Science Research Unit, Institute of Education, University of London, 2002. Thomas J, Sutcliffe K, Harden A et al. Children and healthy eating; a systematic review of barriers and facilitators. London: EPPI-Centre, Social Science Research Unit, Institute of Education, University of London, 2002.
9.
go back to reference Kocken PL, Eeuwijk J, Kesteren NMC van et al. Promoting the purchase of low-calorie foods from school vending machines: a cluster-randomized controlled study. (Submitted). Kocken PL, Eeuwijk J, Kesteren NMC van et al. Promoting the purchase of low-calorie foods from school vending machines: a cluster-randomized controlled study. (Submitted).
Metagegevens
Titel
Snacks en frisdrank op de middelbare school
Evaluatie van het proces en de implementatie van het automatenexperiment
Auteurs
Z. Bassa-Dafesh
G.J. Buijs
N. van Kesteren
J. Snel
P.L. Kocken
Publicatiedatum
01-06-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 5/2011
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-011-0085-2