Urine-incontinentie is een veelvoorkomend probleem. In Nederland kampen, afhankelijk van de definitie, ongeveer achthonderdduizend tot een miljoen mensen met het probleem. Urine-incontinentie komt het meest voor bij ouderen, maar dat wil niet zeggen dat het een probleem is dat aan ouderdom gerelateerd is. Ondanks dat urine-incontinentie meer bespreekbaar is geworden, is het hebben ervan nog steeds een taboe dat lastig te doorbreken valt. Incontinentie van ontlasting is een nog veel groter probleem.
Urine-incontinentie kan leiden tot afname van kwaliteit van leven. Praktische, hygiënische, seksuele en psychische problemen kunnen zich voordoen. De meest voorkomende vormen van incontinentie zijn stressurine-incontinentie, urge-urine-incontinentie, overloopurine-incontinentie, functionele urineincontinentie, bedplassen en incontinentie van ontlasting.
Incontinentie is een symptoom, een onderdeel van een onderliggend probleem. Diagnostiek is daarom essentieel. Absorberende verbanden kunnen helpen, tijdelijk tot langdurig, maar er zal ook gekeken moeten worden naar een andere oplossing. Als er gekozen wordt voor absorberend materiaal, dient dit in samenspraak met de patiënt gedaan te worden door een deskundige zorgverlener, die op de hoogte is van voor- en nadelen. Absorberende verbanden kunnen, nadat een machtiging is aangevraagd, worden vergoed door de zorgverzekeraar. Het gaat dan om maximaal 455 stuks per drie maanden. Onderleggers en miniverbanden worden niet meer vergoed.