Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

52. Voedingsonderzoek

Auteur : Dr. ir. Nicole de Roos

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk wordt besproken wat de verschillen zijn tussen voedingsonderzoek en geneesmiddelenonderzoek, en wat de voors en tegens van verschillende onderzoeksontwerpen zijn. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen observationele studies, waarin de verbanden tussen voedingsinname en ziekte worden onderzocht, en interventiestudies, waarin het effect van inname van een voedingsstof, voedingsmiddel of voedingspatroon op een gezondheidsparameter wordt getoetst.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
1.
go back to reference Pinsky PF, Miller A, Kramer BS, et al. Evidence of a healthy volunteer effect in the prostate, lung, colorectal, and ovarian cancer screening trial. Am J Epidemiol. 2007;165(8):874–81.CrossRefPubMed Pinsky PF, Miller A, Kramer BS, et al. Evidence of a healthy volunteer effect in the prostate, lung, colorectal, and ovarian cancer screening trial. Am J Epidemiol. 2007;165(8):874–81.CrossRefPubMed
2.
go back to reference Luning-Koster MN, Lucassen PLBJ, Boukes FS, et al. Samenvatting van de NHG-standaard ‘Voedselovergevoeligheid.’ Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3063.PubMed Luning-Koster MN, Lucassen PLBJ, Boukes FS, et al. Samenvatting van de NHG-standaard ‘Voedselovergevoeligheid.’ Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3063.PubMed
3.
4.
go back to reference Van den Bosch MAAJ, Tanis BC, Kemmeren JM. Dwalingen in de methodologie. XVIII. Selecteren van controlegroepen. Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:797–800. Van den Bosch MAAJ, Tanis BC, Kemmeren JM. Dwalingen in de methodologie. XVIII. Selecteren van controlegroepen. Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:797–800.
5.
go back to reference Rothman K. Epidemiology. An introduction. Oxford: Oxford University Press, Inc.; 2002. Rothman K. Epidemiology. An introduction. Oxford: Oxford University Press, Inc.; 2002. 
6.
go back to reference Persoskie A, Ferrer RA. A most odd ratio: interpreting and describing odds ratios. Am J Prev Med. 2017;52(2):224–8.CrossRefPubMed Persoskie A, Ferrer RA. A most odd ratio: interpreting and describing odds ratios. Am J Prev Med. 2017;52(2):224–8.CrossRefPubMed
7.
go back to reference Matarese LE, Pories WJ. Adult weight loss diets: metabolic effects and outcomes. Nutr Clin Pract. 2014;29(6):759–67.CrossRefPubMed Matarese LE, Pories WJ. Adult weight loss diets: metabolic effects and outcomes. Nutr Clin Pract. 2014;29(6):759–67.CrossRefPubMed
8.
go back to reference Vandenbroucke JP. De N = 1-trial, de meest ideale onderzoeksopzet, die te weinig wordt gebruikt. Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2794–5. Vandenbroucke JP. De N = 1-trial, de meest ideale onderzoeksopzet, die te weinig wordt gebruikt. Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2794–5.
Metagegevens
Titel
Voedingsonderzoek
Auteur
Dr. ir. Nicole de Roos
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_52