Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

30. Voedselovergevoeligheid

Auteurs : Dr. Berber Vlieg-Boerstra, Dr. Hanneke Oude Elberink, Dr. Aline Sprikkelman, Drs. Olga van Doorn

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De prevalentie van voedselallergie is 4 à 5 % bij kinderen en tot 1 à 2 % bij volwassenen. De prevalentie en ernst zijn de laatste decennia toegenomen. Dit geldt ook voor allergische ziekten als constitutioneel eczeem, allergisch astma en allergische rinoconjunctivitis. In dit hoofdstuk worden handvatten geboden voor de diagnostiek en behandeling van voedselovergevoeligheid in de spreekkamer, met als vertrekpunt de wijze waarop de patiënt zich presenteert. Herkenning van het verschil tussen IgE-gemedieerde en niet-IgE-gemedieerde of voedselintolerantiesymptomen is essentieel om de anamnese in de juiste richting te kunnen uitdiepen, een goede inschatting van de ernst van de symptomen te kunnen maken en de juiste diagnostiek en behandeling in gang te zetten, met zo nodig verwijzing naar een allergiespecialist.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
1.
go back to reference Johansson SG, Bieber T, Dahl R, et al. Revised nomenclature for allergy for global use: Report of the Nomenclature Review Committee of the World Allergy Organization, October 2003. J Allergy Clin Immunol. 2004;113(5):832–6. Johansson SG, Bieber T, Dahl R, et al. Revised nomenclature for allergy for global use: Report of the Nomenclature Review Committee of the World Allergy Organization, October 2003. J Allergy Clin Immunol. 2004;113(5):832–6.
2.
go back to reference De Groot H. Het Kinderallergieformularium, een praktische leidraad, derde druk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2014. De Groot H. Het Kinderallergieformularium, een praktische leidraad, derde druk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2014.
3.
4.
go back to reference De Jong NW, Oude Elberink JNG, Sprikkelman AB, et al. Een gestandaardiseerde anamnese voor de diagnose van voedselallergie. Ned Tijdschr Allergie Astma. 2016;16:70–7. De Jong NW, Oude Elberink JNG, Sprikkelman AB, et al. Een gestandaardiseerde anamnese voor de diagnose van voedselallergie. Ned Tijdschr Allergie Astma. 2016;16:70–7.
6.
go back to reference Schoemaker AA, Sprikkelman AB, Grimshaw KE, et al. Incidence and natural history of challengeproven cow’s milk allergy in European children – EuroPrevall birth cohort. Allergy. 2015;70(8):963–72. Schoemaker AA, Sprikkelman AB, Grimshaw KE, et al. Incidence and natural history of challengeproven cow’s milk allergy in European children – EuroPrevall birth cohort. Allergy. 2015;70(8):963–72.
7.
go back to reference Flokstra-de Blok BM, Dubois AE, Vlieg-Boerstra BJ, et al. Health-related quality of life of food allergic patients: comparison with the general population and other diseases. Allergy. 2010;65(2):238–44.CrossRefPubMed Flokstra-de Blok BM, Dubois AE, Vlieg-Boerstra BJ, et al. Health-related quality of life of food allergic patients: comparison with the general population and other diseases. Allergy. 2010;65(2):238–44.CrossRefPubMed
9.
go back to reference Greer FR, Sicherer SH, Burks AW. Committee on nutrition; section on allergy and immunology. The effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: The role of maternal dietary restriction, breastfeeding, hydrolyzed formulas, and timing of introduction of allergenic complementary foods. Pediatrics. 2019;143(4):e20190281. Greer FR, Sicherer SH, Burks AW. Committee on nutrition; section on allergy and immunology. The effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: The role of maternal dietary restriction, breastfeeding, hydrolyzed formulas, and timing of introduction of allergenic complementary foods. Pediatrics. 2019;143(4):e20190281.
10.
go back to reference De Kroon MLA, Warners MJ, van Ampting MTJ, et al. The relationship of habitual diet with esophageal inflammation and integrity in eosinophilic esophagitis. Allergy. 2019;74(5):1005–9.CrossRefPubMed De Kroon MLA, Warners MJ, van Ampting MTJ, et al. The relationship of habitual diet with esophageal inflammation and integrity in eosinophilic esophagitis. Allergy. 2019;74(5):1005–9.CrossRefPubMed
11.
go back to reference EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies). Guidance on the scientific requirements for health claims related to the immune system, the gastrointestinal tract and defence against pathogenic microorganisms. EFSA J. 2016;14(1):4369. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies). Guidance on the scientific requirements for health claims related to the immune system, the gastrointestinal tract and defence against pathogenic microorganisms. EFSA J. 2016;14(1):4369.
12.
go back to reference Shivappa N, Steck SE, Hurley TG, et al. Designing and developing a literature-derived, population-based dietary inflammatory index. Public Health Nutr. 2014;17(8):1689–96.CrossRefPubMed Shivappa N, Steck SE, Hurley TG, et al. Designing and developing a literature-derived, population-based dietary inflammatory index. Public Health Nutr. 2014;17(8):1689–96.CrossRefPubMed
13.
go back to reference Monteiro CA, Cannon G, Lawrence M, et al. Ultra-processed foods, diet quality, and health using the NOVA classification system. Rome: FAO; 2019. Monteiro CA, Cannon G, Lawrence M, et al. Ultra-processed foods, diet quality, and health using the NOVA classification system. Rome: FAO; 2019.
Metagegevens
Titel
Voedselovergevoeligheid
Auteurs
Dr. Berber Vlieg-Boerstra
Dr. Hanneke Oude Elberink
Dr. Aline Sprikkelman
Drs. Olga van Doorn
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_30