Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2024 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12. Beroerd na het eten van vis/scombroïde (histamine-)intoxicatie

Auteurs : Rosanne Janse, Leo van der Meer

Gepubliceerd in: Kleine Kwalen in de huisartsenpraktijk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Kernpunten

  • Een histamine-intoxicatie komt het meest voor na het eten van vissen behorend tot de Scombridae, waaronder tonijn, makreel en bonito,
  • Het beeld lijkt op een allergie of vergiftiging, maar is het niet. Het is een lichamelijke reactie op een hoge hoeveelheid exogeen histamine uit de vis.
  • In de meeste gevallen is er sprake van milde symptomen die over het algemeen vanzelf binnen 24 uur verdwijnen.
  • Wanneer voor behandeling wordt gekozen is een antihistaminicum eerste keus.
Literatuur
2.
go back to reference Colombo FM, Cattaneo P, Confalonieri E, Bernardi C. Histamine food poisonings: a systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(7):1131–51.CrossRefPubMed Colombo FM, Cattaneo P, Confalonieri E, Bernardi C. Histamine food poisonings: a systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(7):1131–51.CrossRefPubMed
3.
go back to reference Feng C, Teuber S, Gershwin ME. Histamine (Scombroid) Fish poisoning: a comprehen→sive review. Clin Rev Allergy Immunol. 2016;50(1):64–9.CrossRefPubMed Feng C, Teuber S, Gershwin ME. Histamine (Scombroid) Fish poisoning: a comprehen→sive review. Clin Rev Allergy Immunol. 2016;50(1):64–9.CrossRefPubMed
4.
5.
go back to reference Friesema I, Slegers-Fitz-James I, Wit B, Boxman I, Franz E. Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2021. Records of food-related outbreaks in the Netherlands, 2021. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM); 2022. Friesema I, Slegers-Fitz-James I, Wit B, Boxman I, Franz E. Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2021. Records of food-related outbreaks in the Netherlands, 2021. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM); 2022.
7.
go back to reference Haverkort MAD, Speelman P. Een gepeperde vismaaltijd. Ziektegeschiedenis van scombroïde-intoxicatie na het eten van tonijn. Tijdschrift voor Infectieziekten 2006;1(1):32–5. Haverkort MAD, Speelman P. Een gepeperde vismaaltijd. Ziektegeschiedenis van scombroïde-intoxicatie na het eten van tonijn. Tijdschrift voor Infectieziekten 2006;1(1):32–5.
8.
go back to reference Van Dijken GD, Uijttewaal PH, Logtenberg SJJ, Sankatsing SUC. Scombroïde-intoxicatie onder ziekenhuispersoneel. Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4444.PubMed Van Dijken GD, Uijttewaal PH, Logtenberg SJJ, Sankatsing SUC. Scombroïde-intoxicatie onder ziekenhuispersoneel. Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4444.PubMed
9.
go back to reference Schornagel IJ, Ten Kate RW. Scombroïde-intoxicatie na het eten van tonijn. Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145(52):2539–41.PubMed Schornagel IJ, Ten Kate RW. Scombroïde-intoxicatie na het eten van tonijn. Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145(52):2539–41.PubMed
10.
go back to reference Morroy G, Ooms D, Jansen HJ, Dijkstra J, Van Drunen-Kamp KJ, Batstra-Blokpoel J. Ziek door Vis. Meld Voedseluitbraken bij de GGD. Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2155. Morroy G, Ooms D, Jansen HJ, Dijkstra J, Van Drunen-Kamp KJ, Batstra-Blokpoel J. Ziek door Vis. Meld Voedseluitbraken bij de GGD. Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2155.
Metagegevens
Titel
Beroerd na het eten van vis/scombroïde (histamine-)intoxicatie
Auteurs
Rosanne Janse
Leo van der Meer
Copyright
2024
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2962-5_12