Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2024 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9. Smaak- en reukverandering

Auteurs : J.J.M. van Meel, Drs. J.E. van der Esch

Gepubliceerd in: Klachten na kanker

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Verandering van smaak en reuk treedt vaak op na operatie, bestraling of chemotherapie bij kanker in de mondholte. Niet zelden zijn deze veranderingen blijvend. Ze kunnen klachten geven van pijn en hinder, leiden tot onvolwaardige voeding en het sociale leven beïnvloeden. Een realistische en praktische benadering wordt bepleit. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de diëtist.
Literatuur
1.
go back to reference Postma EM, De Vries YC, Boesveldt S. Smakelijk eten voor patiënten met kanker. Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D748. Postma EM, De Vries YC, Boesveldt S. Smakelijk eten voor patiënten met kanker. Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D748.
2.
go back to reference Hong JH, et al. Taste and odor abnormalities in cancer patients. J support Oncol. 2009;7(2):58–65.PubMed Hong JH, et al. Taste and odor abnormalities in cancer patients. J support Oncol. 2009;7(2):58–65.PubMed
4.
go back to reference Postma E. Reuk en smaakveranderingen bij kankerpatiënten. Wageningen University & Research: Wetenschapswinkel; 2018. Pag. 17–19. Postma E. Reuk en smaakveranderingen bij kankerpatiënten. Wageningen University & Research: Wetenschapswinkel; 2018. Pag. 17–19.
5.
go back to reference Ijpma I, Renken R, Ter Horst G, Reyners A. Metallic taste in cancer patients treated with chemotherapy. Cancer Treat Rev. 2015;41:179–86.CrossRefPubMed Ijpma I, Renken R, Ter Horst G, Reyners A. Metallic taste in cancer patients treated with chemotherapy. Cancer Treat Rev. 2015;41:179–86.CrossRefPubMed
6.
go back to reference Sobotka L. Basics in clinical nutrition. Galen; 2012. Sobotka L. Basics in clinical nutrition. Galen; 2012.
7.
go back to reference Bernhardson BM, Olson K, Baracos VE, Wismer WV. Reframing eating during chemotherapy in cancer patients with chemosensory alterations. Eur J Oncol Nurs. 2012;16:483–90.CrossRefPubMed Bernhardson BM, Olson K, Baracos VE, Wismer WV. Reframing eating during chemotherapy in cancer patients with chemosensory alterations. Eur J Oncol Nurs. 2012;16:483–90.CrossRefPubMed
8.
go back to reference Duffy VB. Variation in oral sensation: implications for diet and health. Curr Opin Gastroenterol. 2015;23:171–7.CrossRef Duffy VB. Variation in oral sensation: implications for diet and health. Curr Opin Gastroenterol. 2015;23:171–7.CrossRef
9.
go back to reference Epstein JB, Hong C, Logan RM, Barasch A, Gordon SM, Oberlee-Edwards L, McGuire D, Napenas JJ, Elting LS, Spijkervet FKL, Brennan MT. A systematic review of orofacial pain in patients receiving cancer therapy. Support Care Cancer. 2010;18:1023–31.CrossRefPubMed Epstein JB, Hong C, Logan RM, Barasch A, Gordon SM, Oberlee-Edwards L, McGuire D, Napenas JJ, Elting LS, Spijkervet FKL, Brennan MT. A systematic review of orofacial pain in patients receiving cancer therapy. Support Care Cancer. 2010;18:1023–31.CrossRefPubMed
10.
go back to reference Ten Have H, Beijer S, Delsink P, Doornink N, Lieshout R, Vogel J. Handboek voeding bij Kanker. De Tijdstroom uitgeveriij. 2022;102–106. Ten Have H, Beijer S, Delsink P, Doornink N, Lieshout R, Vogel J. Handboek voeding bij Kanker. De Tijdstroom uitgeveriij. 2022;102–106.
Metagegevens
Titel
Smaak- en reukverandering
Auteurs
J.J.M. van Meel
Drs. J.E. van der Esch
Copyright
2024
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-3023-2_9