Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2024 | OriginalPaper | Hoofdstuk

10. Stap 5: evalueren

Auteurs : P. Berghmans, E. Vanhauwaert

Gepubliceerd in: Evidence-based diëtetiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Evalueren heeft tot doel na te gaan of je patiënt met je behandeling de behandeldoelen behaalt, dus of de behandeling het gewenste effect heeft. Dit is de vijfde stap van evidence-based diëtetiek (EBD). Evalueren doe je aan de hand van meetbare indicatoren, die je al bij de start van de behandeling vastlegt. Het diëtistisch zorgproces ondersteunt een systematische aanpak hiervan. We bespreken in dit hoofdstuk verschillende vormen van evaluatie, type indicatoren en op welke wijze je deze gaat registreren. Ook de evaluatie van je eigen EBD-proces van het opzoeken van betrouwbare informatie tot de implementatie ervan in het zorgproces wordt geëvalueerd.
Literatuur
go back to reference BDA. The model and proces for nutrition and dietetic care process. Birmingham: The British Dietetic Association; 2021. BDA. The model and proces for nutrition and dietetic care process. Birmingham: The British Dietetic Association; 2021.
go back to reference Desomer A, Van der Heede K, Triemstra M, Paget J, De Boer D, Kohn L, et al. Het gebruik van patiëntenuitkomsten en -ervaringen (PROMS/PREMS) voor klinische en beleidsdoeleinden. Brussel: Belgian Health Care Knowledge; 2018. Desomer A, Van der Heede K, Triemstra M, Paget J, De Boer D, Kohn L, et al. Het gebruik van patiëntenuitkomsten en -ervaringen (PROMS/PREMS) voor klinische en beleidsdoeleinden. Brussel: Belgian Health Care Knowledge; 2018.
go back to reference Eatright. Snapshot NCP Step 4: nutrition monitoring and evaluation. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics; 2020. Eatright. Snapshot NCP Step 4: nutrition monitoring and evaluation. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics; 2020.
go back to reference Haveman-Nies A, Jansen M, Van Oers J, Van ’t Veer P. Epidemiology in public health practice. Wageningen: Wageningen Academic Publishers; 2017. Haveman-Nies A, Jansen M, Van Oers J, Van ’t Veer P. Epidemiology in public health practice. Wageningen: Wageningen Academic Publishers; 2017.
go back to reference Hickman IJ, Cotugno J, Lassemilante ACM, Ferguson M. Am I making a difference? Measuring dietetic outcomes in clinical practice. Eur J Clin Nutr. 2015;69(11):1181–3.CrossRefPubMed Hickman IJ, Cotugno J, Lassemilante ACM, Ferguson M. Am I making a difference? Measuring dietetic outcomes in clinical practice. Eur J Clin Nutr. 2015;69(11):1181–3.CrossRefPubMed
go back to reference Nelson TD, Steel RG. Beyond efficacy and effectiveness: a multifaceted approach to treatment evaluation. Prof Psych Res Pr. 2006;37(4):389–97.CrossRef Nelson TD, Steel RG. Beyond efficacy and effectiveness: a multifaceted approach to treatment evaluation. Prof Psych Res Pr. 2006;37(4):389–97.CrossRef
go back to reference VIKZ. Het ontwikkelen van evidence-based indicatoren van kwaliteit van zorg in Vlaanderen: een methodologie. Brussel: Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg; 2019. VIKZ. Het ontwikkelen van evidence-based indicatoren van kwaliteit van zorg in Vlaanderen: een methodologie. Brussel: Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg; 2019.
go back to reference Gray GE, Gray LK. Evidence-based medicine: application in dietetic practice. J Am Diet Assoc. 2002;102(9):1263–72.CrossRefPubMed Gray GE, Gray LK. Evidence-based medicine: application in dietetic practice. J Am Diet Assoc. 2002;102(9):1263–72.CrossRefPubMed
go back to reference Johnson C. Evidence-based practice in 5 simple steps. J Manipulative Physiol Ther. 2008;31(3):169–70.CrossRefPubMed Johnson C. Evidence-based practice in 5 simple steps. J Manipulative Physiol Ther. 2008;31(3):169–70.CrossRefPubMed
go back to reference Katcher HI, Hill AM, Lanford JL, Yoo JS, Kris-Etherton PM. Lifestyle approaches and dietary strategies to lower LDL-cholesterol and triglycerides and raise HDL-cholesterol. Endocrinol Metab Clinics North Am. 2009;38(1):45–78.CrossRef Katcher HI, Hill AM, Lanford JL, Yoo JS, Kris-Etherton PM. Lifestyle approaches and dietary strategies to lower LDL-cholesterol and triglycerides and raise HDL-cholesterol. Endocrinol Metab Clinics North Am. 2009;38(1):45–78.CrossRef
go back to reference Kruizenga H, Wierdsma N. Zakboek Diëtetiek. Amsterdam: VU University Press; 2020. Kruizenga H, Wierdsma N. Zakboek Diëtetiek. Amsterdam: VU University Press; 2020.
go back to reference MacDermid JC, Grewal R, MacIntyre NJ. Using an evidence-based approach to measure outcomes in clinical practice. Hand Clin. 2009;25(1):97–111.CrossRefPubMed MacDermid JC, Grewal R, MacIntyre NJ. Using an evidence-based approach to measure outcomes in clinical practice. Hand Clin. 2009;25(1):97–111.CrossRefPubMed
go back to reference Straus S, Glasziou P, Richardson W, Haynes R. Evidence-based medicine: how to practice and teach (4 ed.). Edinburgh: Churchill Livingstone Elsevier; 2011. Straus S, Glasziou P, Richardson W, Haynes R. Evidence-based medicine: how to practice and teach (4 ed.). Edinburgh: Churchill Livingstone Elsevier; 2011.
Metagegevens
Titel
Stap 5: evalueren
Auteurs
P. Berghmans
E. Vanhauwaert
Copyright
2024
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2936-6_10