De veiligheid rond chirurgie is enorm toegenomen, niet alleen door chirurgisch-technische verbeteringen, maar ook door modernisering in de anesthesie. De laatste jaren zijn een gezond dieet en een goede conditie een echte trend in de samenleving, en ook binnen de chirurgie wordt er in toenemende mate aandacht besteed aan de optimalisatie van de lichamelijke conditie en voedingstoestand van de patiënt. Het ondergaan van een operatie zorgt voor een stressreactie van het lichaam, waardoor het lichaam meer voedingsstoffen en energie verbruikt. Een goede voedingstoestand is dus van essentieel belang voor een beter herstel na de operatie en minder morbiditeit en mortaliteit. Ondervoeding dient vroeg opgespoord te worden om een passende voedingsinterventie in te zetten. Daarnaast is het van belang de periode rondom de operatie waarin geen voedinginname mogelijk is, tot een minimum te beperken. Voor verschillende patiënten is een individuele aanpak nodig, afhankelijk van de patiënt, de ziekte en de ingreep, om de patiënt in de best mogelijke conditie en voedingstoestand een operatie te laten ondergaan.