Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2025 | Boek | 15. editie

Vorm en beweging

Leerboek van het bewegingsapparaat van de mens

Auteurs: Prof. dr. A.H.M. Lohman, Drs. A. Zuidgeest

Uitgeverij: BSL Media & Learning

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Vorm en beweging is hét leerboek over het bewegingsapparaat voor medische en paramedische studenten.

Dit fraaie boek valt op door zijn helder geschreven tekst en de grote hoeveelheid anatomische tekeningen. Niet voor niets wordt Vorm en beweging al bijna zestig jaar door vele opleidingen gebruikt als hét studieboek op het gebied van de functionele anatomie van het menselijk bewegingsapparaat.

Voor dit boek is een website ontwikkeld die exclusief toegang geeft tot de complete tekst en alle afbeeldingen, ondersteunende video’s en diagnostische toetsen.

In deze vijftiende, herziene druk zijn 12 illustraties toegevoegd. De tekst over de achillespees is uitgebreid. Aan het hoofdstuk ‘Stand en beweging’ zijn een analyse van het tillen volgens de NIOSH-methode en een analyse van het fietsen toegevoegd.

Drs. A. Zuidgeest heeft bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werkte als docent Anatomie en Kinesiologie aan de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool voor Fysiotherapie Thim van der Laan.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. De opbouw van het bewegingsapparaat
Samenvatting
De weefsels waaruit het bewegingsapparaat is opgebouwd, zijn het steunweefsel en het dwarsgestreepte spierweefsel. Het steunweefsel bestaat uit bindweefsel, kraakbeen en been. De door deze weefsels gevormde organen zijn de beenderen, de gewrichten en de dwarsgestreepte spieren.
A.H.M. Lohman, A. Zuidgeest
2. De huid, de ingewanden en het perifere zenuwstelsel
Samenvatting
De huid bestaat uit de epidermis (de opperhuid) en de dermis (de lederhuid). Onder de dermis ligt de subcutis (het onderhuidse bindweefsel). De ingewanden die in dit hoofdstuk aan de orde komen zijn spijsverteringsorganen, de ademhalingsorganen, het hart en de bloedvaten, het lymfatische systeem, de urine uitscheidende organen, de geslachtsorganen en de endocriene klieren.
A.H.M. Lohman, A. Zuidgeest
3. De romp
Samenvatting
De wervelkolom bestaat uit 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, het heiligbeen en het stuitbeen. De bewegingen die in de wervelkolom craniaal (boven) van het sacrum kunnen worden uitgevoerd zijn voorover- en achteroverbuigen, zijwaarts buigen en draaien om de lengteas naar rechts of naar links.
A.H.M. Lohman, A. Zuidgeest
4. Schoudergordel en arm
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt eerst de embryonale ontwikkeling van de extremiteiten behandeld. De samenhang tussen de innervatie van de extremiteitsspieren en ontwikkeling komt aan de orde. Daarna worden de schoudergordel en de arm in twee gedeelten besproken.
A.H.M. Lohman, A. Zuidgeest
5. Bekkengordel en been
Samenvatting
De onderste extremiteit wordt, evenals de schoudergordel en de arm, in twee gedeelten besproken. Het eerste deel handelt over de bekkengordel en het bovenbeen, het tweede deel over het onderbeen en de voet.
A.H.M. Lohman, A. Zuidgeest
6. Hoofd en hals
Samenvatting
Van de structuren, die zich in het hoofd-halsgebied bevinden, worden in dit hoofdstuk achtereenvolgens besproken: de schedel en het os hyoideum, de spieren van het aangezicht, van het kauwapparaat en van de hals, en het kaakgewricht.
A.H.M. Lohman, A. Zuidgeest
7. Het centrale zenuwstelsel
Samenvatting
Het centrale zenuwstelsel bestaat uit het ruggenmerg en de hersenen. In dit hoofdstuk wordt eerst de bouw van deze twee organen besproken. In het kort worden ook de hersenzenuwen, de hersenvliezen en de liquor cerebrospinalis, en de vascularisatie van de hersenen behandeld.
A.H.M. Lohman, A. Zuidgeest
8. Stand en beweging
Samenvatting
In de voorgaande hoofdstukken zijn, wat betreft de bewegingen, voornamelijk de bewegingen in de afzonderlijke gewrichten ter sprake gekomen. In dit hoofdstuk worden houdingen en bewegingen geanalyseerd waarbij het hele lichaam is betrokken. Wat betreft de houdingen komen aan de orde: de symmetrische stand, de tenenstand en de hurkstand.
A.H.M. Lohman, A. Zuidgeest
Nawerk
Meer informatie
Titel
Vorm en beweging
Auteurs
Prof. dr. A.H.M. Lohman
Drs. A. Zuidgeest
Copyright
2025
Uitgeverij
BSL Media & Learning
Elektronisch ISBN
978-90-368-3130-7
Print ISBN
978-90-368-3129-1
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-3130-7