Sinds de tandheelkunde als dagelijkse arbeid wordt uitgeoefend zijn er beroepsziekten onder de behandelaars bekend. Aanvankelijk ging het om spataderen en rugklachten veroorzaakt door de staande houding tijdens het werken. Ondanks het feit dat tegenwoordig zittend behandeld wordt bestaan er nog steeds veel beroepsziekten aan het bewegingsapparaat bij leden van tandheelkundige teams, variërend van rugklachten tot rsi. De intensiteit van het nauwkeurige werk in een klein werkgebied in combinatie met langdurige fixatie en concentratie vergt veel van de spieren en gewrichten. Ook de ogen worden zwaar belast door de aard van de werkzaamheden.
Preventie van beroepsziekten is in het belang van alle betrokkenen. Door de beginselen van de ergonomie na te komen in de praktijkvoering kunnen beroepsziekten aan het bewegingsapparaat bij de leden van het tandheelkundig team eenvoudig worden voorkomen. De Arbodiensten zijn daarbij behulpzaam vanuit een wettelijk kader ter bescherming van de werknemers in hun beroepssituatie. De ergonomie reikt veel aandachtspunten aan om op een zo efficiënt mogelijke manier te werken en de werkplek optimaal in te richten. Omgevingsfactoren spelen daarbij een rol, de wijze van bedrijfsvoering en de logistiek, maar bovenal een goede werkhouding van de behandelaar.
In woord en beeld komen de ergonomische aspecten aan bod. Hiermee kan een basis gelegd worden voor een goede werkwijze in een optimale werksituatie.