Voor een gezonde mond zijn goed onderhoud en een goede voeding belangrijk. De kennis die het tandheelkundig team daarover heeft, moet de patiënten aangereikt worden. Het deel van de tandheelkunde dat zich hiermee bezighoudt, heet tandheelkundige gezondheidsvoorlichting en opvoeding (tgvo). Met behulp van informatie, instructie en begeleiding wordt de patiënt gemotiveerd om zelf verantwoordelijkheid te dragen voor behandelkeuzes en mondgezondheid. De patiënt dient daartoe volgens de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (wgbo) informatie te krijgen over de toestand van zijn gebit, de behandelmogelijkheden, de kosten, mogelijke risico’s van behandelingen, preventieve maatregelen en productsamenstelling. De informatie kan ondersteund worden door duidelijke instructies en demonstraties. Hulpmiddelen daarbij zijn: poetsmodellen, een handspiegel, plaqueverklikkers en voedingsdagboekjes.
Patiënten zelf laten oefenen met nieuwe, uitneembare voorzieningen is eveneens een wezenlijk onderdeel van goede instructie.
Ten slotte is aanhoudende effectieve begeleiding van de patiënt door het tandheelkundig team gewenst. Zo kan de patiënt voldoende gemotiveerd worden om blijvend gezond gedrag te vertonen. Het resultaat zal dan zijn dat de mondgezondheid optimaal is, binnen de mogelijkheden van de patiënt.