Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-05-2003 | Artikelen

Maatregelen ter vermindering van het besmettingsgevaar bij acute diarree

Auteurs: Th. Daha, Prof. Dr. P. J. van den Broek

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 5/2003

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Diarree kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen en parasieten maar ook andere oorzaken kunnen eraan ten grondslag liggen zoals medicijngebruik, vergiftigingen en mentale spanningen. Hoe vaak gastro-enteritis – dat wil zeggen acute diarree, braken en buikpijn ten gevolge van infectie – in Nederland precies voorkomt, is niet bekend. Schattingen lopen uiteen van een kwart tot een miljoen gevallen per jaar.1 De groep die hiervoor het meest vatbaar is, zijn zeer jonge kinderen, hoogbejaarden en personen met een verlaagde weerstand. Slechts enkele tienduizenden van de jaarlijks voorkomende gevallen zijn zo ernstig dat de huisarts wordt geraadpleegd.
Literatuur
go back to reference Gezondheidsraad. Voedselinfecties. Den Haag: Gezondheidsraad, 2000; publicatienr. 2000/09. Gezondheidsraad. Voedselinfecties. Den Haag: Gezondheidsraad, 2000; publicatienr. 2000/09.
go back to reference Werkgroep Infectiepreventie. Richtlijn nr. 1: Algemene voorzorgsmaatregelen. Leiden, oktober 1999. Werkgroep Infectiepreventie. Richtlijn nr. 1: Algemene voorzorgsmaatregelen. Leiden, oktober 1999.
go back to reference Daha Th. Handen wassen of desinfecteren? Tijdschr Hygiëne & Infectiepreventie 1998;4:127. Daha Th. Handen wassen of desinfecteren? Tijdschr Hygiëne & Infectiepreventie 1998;4:127.
go back to reference Broek PJ van den, Verbakel-Salomons EMA, Bernards AT. Quantity versus quality of hand hygiene. J Hosp Infect 2001;49:297-8.CrossRefPubMed Broek PJ van den, Verbakel-Salomons EMA, Bernards AT. Quantity versus quality of hand hygiene. J Hosp Infect 2001;49:297-8.CrossRefPubMed
go back to reference Werkgroep Infectiepreventie. Richtlijn nr. 3B: Reiniging, desinfectie en sterilisatie. Leiden, mei 2002. Werkgroep Infectiepreventie. Richtlijn nr. 3B: Reiniging, desinfectie en sterilisatie. Leiden, mei 2002.
Metagegevens
Titel
Maatregelen ter vermindering van het besmettingsgevaar bij acute diarree
Auteurs
Th. Daha
Prof. Dr. P. J. van den Broek
Publicatiedatum
01-05-2003
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 5/2003
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03059709