Vaccinatie tegen invasieve hib-infecties wordt al sinds 1993 met succes toegepast in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook de introductie van geconjugeerd meningokokken-C-vaccin in 2002 en een grootschalige vaccinatiecampagne zijn succesvol gebleken. Vooralsnog blijft zich echter een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit voordoen bij kinderen door invasieve meningokokkeninfecties ten gevolge van de in Nederland veel voorkomende serogroep B, evenals door (invasieve) pneumokokkeninfecties.
Een geconjugeerd pneumokokkenvaccin tegen 7 serotypen is wel beschikbaar, maar vanwege de hoge kosten is dit nog niet in het vaccinatieprogramma opgenomen. Voor meningokokken B is een vaccin in ontwikkeling. De in de toekomst beschikbare combinatievaccins, namelijk een geconjugeerd meningokokken-C-pneumokokkenvaccin en een meningokokken-B/C-pneumokokkenvaccin, zullen de kosteneffectiviteit van vaccinatie mogelijk vergroten.
Het is essentieel alert te blijven op invasieve meningokokken-, pneumokokken- en hib-infecties. Tevens is het van belang de surveillance te continueren zoals nu gebeurt door het rivm in samenwerking met het nrbm (Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis), ggd'en (wettelijke meldingen meningokokkenziekte) en Wilhelmina Kinderziekenhuis (nader onderzoek vaccinfalen hib). Enerzijds dient dit om langetermijneffecten van vaccinatie nauwlettend te monitoren, anderzijds om de door vaccinatie te voorkómen ziektelast te bestuderen. Voor deze surveillance is inzicht in typeringsresultaten van isolaten van H. influenzae, N. meningitidis en S. pneumoniae die op vrijwillige basis worden ingestuurd naar het nrbm essentieel.