Skip to main content

Welkom bij Scalda & Bohn Stafleu van Loghum

Scalda heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen.Je kunt de producten hieronder links aanschaffen en rechts inloggen.

Registreer

Schaf de BSL Academy aan: 

BSL Academy mbo AG

Eenmaal aangeschaft kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Heb je een vraag, neem dan contact op met Jan van der Velden.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2010 | wo | Boek

Een patiënt met stress en burnout

in de huisartspraktijk

Auteurs: Bart Verkuil, Arnold van Emmerik, Roelf Holtrop

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Targets halen, omgaan met vervelende leidinggevenden, computerproblemen, files, en burenruzie kunnen oorzaken zijn van tijdelijke, soms zelfs chronische, stress en burnout. In Een patiënt met stress en burnout worden tal van oorzaken en de nare, soms ingrijpende, gevolgen van stress en burnout beschreven. Niet alleen wordt ingegaan op wat de patiënt zelf overkomt, maar ook op wat mensen in de directe omgeving van de patiënt doormaken.Een patiënt met is ontwikkeld om huisartsen te informeren over patiënten met een psychische stoornis of klacht. Een stoornis kan de omgang met de patiënt of de behandeling van een andere aandoening immers sterk beïnvloeden. Psychische stoornissen komen binnen de huisartspraktijk veel voor, maar wat kun je er als huisarts zelf mee? Deze boekenreeks geeft de huisarts handvatten om adequate hulp te kunnen verlenen en patiënten de weg te wijzen naar zelfhulp of gespecialiseerde behandeling.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Wat is er met de patiënt aan de hand?
Samenvatting
  • Stress is onderdeel van oeroude overlevingsmechanismen en helpt mensen om snel te reageren op bedreigende situaties.
  • Er bestaan twee vormen van stress: gezonde en ongezonde stress. Gezonde stress helpt om goed te presteren en is kortdurend.
  • Wanneer de stressreactie aanhoudt, kan dit leiden tot lichamelijke en psychische klachten. We spreken dan van ongezonde stress.
  • Stressvolle gebeurtenissen zijn op te delen in alledaagse problemen, levensgebeurtenissen en traumatische ervaringen.
  • Het effect van stress op de lichamelijke en psychische gezondheid hangt af van de intensiteit, de duur en de manier waarop mensen deze stress hanteren.
Bart Verkuil, Arnold van Emmerik, Roelf Holtrop
2 Hoe kan de huisarts stress en burnout herkennen en behandelen?
Samenvatting
  • Burnout is een ernstige en langdurige vorm van werkgerelateerde overspannenheid. Mensen met burnout komen soms met enige vertraging in contact met de huisarts en burnout is voor de huisarts niet altijd direct te herkennen. Bij de presentatie kan een patiënt met burnout opvallende veranderingen vertonen op vier dimensies: fysiek, emotioneel, in denken en in gedrag.
  • De huisarts gaat bij het stellen van de diagnose burnout anders te werk dan de psycholoog. Bij overspannenheid en burnout kan de huisarts een inventarisatie maken van de factoren die aan het ontstaan ervan hebben bijgedragen. Er zijn diverse vragenlijsten voor de diagnose voorhanden. Burnout kan in de presentatie door de patiënt verward worden met andere ziektebeelden.
  • Wanneer er sprake is van burnout kan de huisarts, in samenspraak met de patiënt, besluiten tot ziekmelding. Vervolgens wordt een plan van aanpak geformuleerd. Vanuit de eerste lijn zijn er voor de huisarts verschillende mogelijkheden om een patiënt met burnout te verwijzen voor verdere hulp.
Bart Verkuil, Arnold van Emmerik, Roelf Holtrop
3 Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Samenvatting
  • Gezonde stress wordt ongezond als de stress lang aanhoudt, bijvoorbeeld door piekeren.
  • De interpretatie van een gebeurtenis bepaalt of een gebeurtenis stress oplevert. Als iemand denkt dat een gebeurtenis belangrijke doelen bedreigt en niet met die gebeurtenis kan omgaan, interpreteert hij deze als stressvol.
  • De persoonlijkheid speelt een belangrijke rol in het ontstaan van stress. Wie bijvoorbeeld van nature erg onzeker is, denkt sneller dat hij niet kan omgaan met een gebeurtenis en ervaart vaker stress.
  • Een goede lichamelijke conditie kan bescherming bieden tegen stress.
  • Ongezonde stress op het werk kan leiden tot een burnout. Iemand is dan erg moe, cynisch en onzeker over wat hij kan.
Bart Verkuil, Arnold van Emmerik, Roelf Holtrop
4 Wat betekenen ongezonde stress en burnout voor patiënt en omgeving?
Samenvatting
  • Ongezonde stress en burnout hebben vaak een negatieve invloed op relaties met anderen (zoals de partner). Misschien raakt iemand teruggetrokken en in zichzelf gekeerd of juist prikkelbaar. Anderen weten soms niet dat hij last heeft van ongezonde stress of maken zich juist zorgen.
  • Door ongezonde stress en burnout presteert iemand ook minder op het werk, tot hij uiteindelijk misschien tijdelijk helemaal niet meer kan werken.
  • Als de patiënt niet meer kan werken en zich ziek meldt, volgen er gesprekken met de bedrijfsarts en leidinggevende. Gezamenlijk worden de oorzaken van de klachten geanalyseerd en wordt een plan van aanpak opgesteld.
  • Om herhaling te voorkomen, moet er iets veranderen. Veranderingen kunnen nodig zijn in de werkomstandigheden en misschien zelfs van de baan of werkgever, maar ook in de eigen manier van denken en doen.
Bart Verkuil, Arnold van Emmerik, Roelf Holtrop
5 Wat kan de patiënt doen tegen ongezonde stress en burnout?
Samenvatting
  • Er zijn diverse technieken waarmee mensen ongezonde stress kunnen voorkomen en bestrijden. Eerst moet echter ingezien en geaccepteerd worden dat er hinder door ongezonde stress aanwezig is.
  • De energiebalans kan worden hersteld met het uitvoeren van meer plezierige activiteiten. Het bijhouden van een energiedagboek is daarbij een goed hulpmiddel.
  • Ontspanningstechnieken zijn een manier om lichamelijke spanning te verminderen. Deze praktische oefeningen zijn vaak vrij eenvoudig uit te voeren.
  • Met cognitieve technieken kan men onderzoeken welke gedachten, verwachtingen en opvattingen iemand gestrest maken. Als deze gedachten niet realistisch zijn, kunnen ze geleidelijk worden vervangen door gedachten die wel realistisch zijn.
  • Door de assertiviteit te vergroten, krijgt iemand meer invloed op de omstandigheden. Wie goed nee kan zeggen tegen verzoeken van collega’s, voorkomt een te grote werkbelasting.
Bart Verkuil, Arnold van Emmerik, Roelf Holtrop
6 Hoe kan de patiënt zijn weerbaarheid tegen ongezonde stress en burnout vergroten?
Samenvatting
  • Het vermeerderen van positieve emoties kan mensen weerbaarder maken tegen ongezonde stress. Er zijn verschillende manieren om positieve emoties te vermeerderen.
  • Wie zichzelf concrete, realistische en meetbare doelen stelt, heeft meer kans om deze doelen te bereiken. Daardoor worden ook meer positieve emoties ervaren.
  • Niet-realistische gedachten over zichzelf of over anderen kunnen ervoor zorgen dat iemand zichzelf te weinig of juist te veel doelen stelt. Daardoor worden minder of slechts een deel van de doelen bereikt en ervaart men minder positieve emoties.
  • De omgeving kan een bron van positieve emoties zijn (bijvoorbeeld steun van vrienden en familie). Ook het opzoeken van de natuur kan positieve emoties oproepen.
  • Andere bronnen van positieve emoties zijn het denken in oplossingen in plaats van problemen, het geven en ontvangen van complimenten en het verbeteren van de lichamelijke fitheid.
Bart Verkuil, Arnold van Emmerik, Roelf Holtrop
Nawerk
Meer informatie
Titel
Een patiënt met stress en burnout
Auteurs
Bart Verkuil
Arnold van Emmerik
Roelf Holtrop
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8261-3
Print ISBN
978-90-313-8260-6
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8261-3